Egy jól működő párkapcsolaton mindkét félnek dolgoznia kell. Ezt hallod és olvasod a médiában, milyen egyszerűnek látszik a képlet. Beleteszed a te részedet, a jónak ítélt hozzáállásodat, szeretetedet és türelmedet. Olykor elpattan a húr és kifakadsz, amikor már nem bírod magadban tartani és máris túlkapásnak érzed, hogy meg merted fogalmazni az érzéseidet.

Ő is beleteszi a részét és az általa jónak ítélt hozzáállást. Azt gondolhatnád, hogy akkor ti most dolgoztok a párkapcsolatotokon. Ez sajnos tévút. Egy nárcisztikus partnerrel lehetetlen olyan utat kialakítani, ami mindkettőtöknek örömet okoz.

Hiába törekszel kompromisszumra a boldog pillanatok reményében, ha az ő erejét a te gyengeséged adja. Egyenrangú felek aligha lehettek a kapcsolatban, ha a mondandódat csak előre felkészülve, ezerszer átfogalmazva és félve próbálod megosztani vele, mintha csak tojáhéjon lépegetnél, mert tudod, hogy nem fog tetszeni, ha eltér az ő véleményétől. Egyetlen alkalommal sem marad el a kritikus reakció. Csupán a módja változik:

– Olykor szelíden és kedvesen lebutuskáz.
Pedig nem, egyáltalán nem vagy buta! Csak az érzéseidet osztottad meg, nincs oka, sem joga leminősíteni a szellemi képességeidet.

Esetleg viccelődik rajtad.
TE viccnek szántad amit mondani akartál? Mert, ha komolyan gondoltad, akkor megérdemled, hogy komolyan is vegyenek.

Vagy épp felpaprikázva és hangosan belédfolytja a szót.
Félemet kelt benned, annak ellenére, hogy csak a véleményedet akartad elmondani életed társának.

Ignorál, kimegy a helyiségből, aludni megy, tudomást sem vesz az elhangzottakról.
Egyértelműen azt mutatja, nem tisztel annyira, hogy figyelmet fordítson rád, a gondolataid nem érdeklik.

Minden változik, életesemények jönnek-mennek, a tapasztalatod pedig egyre csak nő. Észrevétlen telnek úgy a napok, hogy nem érzed azt az elemi életerőt, ami előrevisz a céljaid elérésében.

Hol van ez az erő? Benned volt, ott volt, ott csillogott a szemedben. Megkeresed?

Olvastad már?