Amikor azt mondjuk, “nárcisztikus”, a legtöbb emberben egy nagyon magabiztos, extrovertált,önimádó,domináns ember képe merül fel. Ez a nárcisztikus személyiség sztereotip képe. Azonban a valóság ennél sokkal árnyaltabb és összetettebb. Az alábbiakban bemutatom a nárcisztikus személyiség három fő típusát.

Hasznosnak bizonyult a nárcisztikus személyiségzavart három fő altípusra osztani: Exhibicionista (Exhibitionist), Zárt (Closet) és Mérgező (Toxic). Egyes teoretikusok különböző neveket adnak ezeknek az altípusoknak, van, aki kevesebb vagy többféle nárcisztikus típust ír le. Freud csinálta az első tipológiát a primer és szekunder nárcizmussal, Bursten sóvárgó, paranoid és manipulatív, illetve fallikus típusokat írt le, Coopeer rejtett és nyílt típusokat. Ezekkel a tipológiákkal föleg a történetiség miatt érdemes foglalkozni, és fogunk is később, de előbb jöjjön egy praktikus felosztás, amely a mindennapi életben segít neked mielőbb felismerni, hogy nárcisztikussal állsz szemben.

A elnevezéseket félretéve, a legegyszerűbb módja annak, hogy felismerjük, hogy melyik alcsoportba tartozik érinti az adott nárcisztikus személy, az az, hogy arra fókuszálunk, mi a nárcisztikus viselkedés célja, milyen előnyre szeretne szert tenni vele a személy.

  • Az Exhibicionista típus mások csodálatát, elismerését, dicsérő szavait szeretné kivívni mindenáron.
  • A Zárt típus hihetetlen szorosan szeretne kötődni valakihez, akit nagyra tart, akit csodál.
  • A Mérgező típus uralkodni, dominálni akar a másik felett és azt akarja, hogy a másik értéktelennek érezze magát

A nárcisztikus személyiségek alapvető jellemzőiről már többször olvashattál itt a blogon. Ha az általános, minden típusra jellemző információkat egy lépéssel tovább vesszük, és a nárcisztikus személyiséget tovább tipizáljuk, e három alcsoportba rendezzük, ez még több információt ad neked arról, hogy milyen viselkedésre és reakciókra számíthatsz tőlük bensőséges kapcsolatokban. A három nárcisztikus csoport mindegyikének saját jellegzetes kapcsolati mintája van. A köztudatban annyira az Exhibitionista nárcisztikus összpontosítanak, hogy sokan nem is tudják, hogy létezik más típusú nárcisztikus személyiségzavar. Ez azt jelenti, hogy akár évekig élhetnek kapcsolatban, házasságban egy nem-exhibitionista nárcisztikussal, anélkül, hogy megértenék a kapcsolati dinamikát.

Amikor a dolgok nagyon rosszra fordulnak, és a házastárs nárcisztikus tulajdonságai hirtelen nyilvánvalóvá válnak, az emberek sokszor kérdezik tőlem:: „Lehetséges, hogy a párom hirtelen narcisztikussá vált ennyi év után? Nos, nem, nem lehetséges. A rendellenesség gyermekkorban alakul ki, és korai felnőttkorban diagnosztizálható. Az történt, hogy mostanáig nem ismerted fel a jeleket.

Ilyen esetekben általában kiderül, hogy egy bizonyos életválság fenyegette a nárcisztikus házastárs önbecsülését. A kihívás kezelésére tett kísérletében a személy növelte a nárcisztikus védekezés alkalmazását, s ezáltal sokkal nyilvánvalóbbá tette ezeket a védekező magatartásokat.

Ez azt jelenti, hogy nagyon valószínű, hogy párod nárcisztikus nehézségei és a megküzdési stratégiái már jóval ezelőtt is problémákat okoztak kapcsolat során, s te csak nem értetted, hogy ez a probléma. Miután kibilágosodott előtted, hogy mi zajlik, mit kell keresni, valószínűleg látni fogod, hogy nárciszisztikus párod érzékenysége milyen szerepet játszhatott a harcokban és a félreértésekben, amiket az évek során megtapasztaltál.

Olvastad már?