A nárcisztikus ember egyik legütősebb fegyvere lehet az úgynevezett “csendes bánásmód”. Ez a másik ember teljes figyelmen kívül hagyása, levegőnek nézése. Ha kérdezel, nem válaszol. “Mi a baj? Semmi. “Csak néz meredten maga elé, drámaian kibámul az ablakon, vagy látszólag teljesen elmerül a könyvében.Ez a csendes bánásmód azt jelenti: “Nem fogadlak el téged, azt, aki vagy, vagy azt, amit tettél”.

Ez bizony kegyetlen lehet, és ráadásul, mire ezt a fegyvert bevetik, általában már alaposan legyalulták az áldozat önbizalmát, a kevéske maradék pedig a nárcisztikus partner aktuális szeretet- és elismerés kifejezési szintjén áll vagy bukik. 

A narkisztikusok a csendes bánásmóddal szándékosan büntetnek; arra használják, hogy megtanítsák az áldozatukat egy bizonyos leckére, amely leckére szerintük a személy rászorul.. A legképtelenebb az egészben az,, hogy ha a nárcisztikus úgy dönt, akkor elképzelhető, hogy semmilyen magyarázatot nem ad a viselkedésére és napokig, hetekig, hónapokig vagy akár egy életen át bizonytalan vergődésben hagyja az áldozatát.  

A csendes bánásmód történhet írásos kommunikáció útján, – egyszercsak nem válaszol az üzenetekre, és a másiknak fogalma sincs, mi történt, először még aggódik is, balesetre, tragédiára gondol. Elmaradnak a telefonhívások, vagy együttélés esetén sikerre viszik a teljes levegőnek nézést akár közös légtérben is. 

Az emberek, aki csapdába estek általában mindent megtett azért, hogy megakadályozzák a nárcisztikus csendes viselkedését, hiszen nem akarják, és úgy kezeljék őket, mintha már nem is léteznének. ilyenkor rengeteg határátlépés történik, az áldozatok hajlamosak még többet adni a nárcisztikusnak abból, amit az akar, remélve, hogy ez meg fogja állítani a bántalmazást- de valójában ezzel csak kialakítják és fenntartják az ördögi kört. 

Az áldozatok egy idő után sokszor megpróbálnak nem reagálni az ignorálásra, de a nárcisztikus képes bármeddig elmenni és fenntartani ezt az állapotot. Abban a pillanatban, hogy az áldozat a megbántottság legkisebb jelét mutatja, vagy egyre inkább meg akarja tudni, mi váltotta ki a  nárcisztikus ignoráló viselkedését, belép a játszmába, s elveszett. 

Ha viszont nem lép be a játszmába, nem hagy aggodó üzeneteket és nem kérdezősködik, mi a baj, a nárcisztikus jó szokásához híven evolválódik az új módihoz. 
Általában ekkor a hibáztatás következik: “Már nem is törődsz velem” “Van valakid?” 

Ha az áldozat belemegy a játszmába és kérdezősködik, próbál magyarázatot kapni és kapcsolódni, az a baj, ha nem próbál, akkor meg az. 

Olvastad már?